Toen de man in Hubei, de provincie waarin de coronahotspot Wuhan ligt, bij de dokter kwam, gingen er nog geen alarmbellen af. Volgens de arts had hij een longontsteking waarvan de oorzaak niet bekend was. Van corona had toen nog niemand gehoord. Pas later, wanneer onderzoekers terug gingen zoeken, bestempelden de Chinese autoriteiten de man als ‘Covid-patiënt zero’, De titel werd wel nog niet bevestigd door onafhankelijke wetenschappers, aangezien er mogelijk in september 2019 al besmettingen waren. 

In de weken nadien meldden zich in China nog tientallen mensen met vergelijkbare klachten. Ze werden behandeld voor symptomen als hoge koorts, hoesten en ademhalingsproblemen. Artsen in Wuhan ontdekten begin december dat er sprake was van een nieuw virus, Sars-CoV-2. Ze werkten met een surveillanceprotocol sinds de Sars-uitbraak van 2002, om snel een patroon te vinden als er meerdere patiënten zouden opduiken met een gelijkaardige “longontsteking”. 

matkt

Markt in Wuhan 

Op 8 december werd officieel de eerste coronapatiënt geregistreerd door de Chinese autoriteiten. Het land sloeg publiekelijk pas eind december alarm, toen er al 266 mensen medische hulp hadden gezocht. Inwoners van Wuhan werden gevraagd om een mondmasker te dragen en drukke plaatsen te vermijden, al was het toen nog niet zeker dat het virus zich van mens op mens verspreidde. 

Volgens het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist identificeerden de Chinese autoriteiten Covid 19-gevallen eerst alleen indien ze een longontsteking hadden en de beruchte Huanan markt in Wuhan hadden bezocht. Daar werden dieren – waaronder vis en vleermuizen – verhandeld. Daardoor zouden veel vroege besmettingen zijn gemist en kon het virus zich razendsnel verspreiden.

Slachtoffers

Op 31 januari 2020 dook het virus voor het eerst op in Italië. Op 3 februari werd de eerste positief geteste Belg, de 55-jarige Philip Soubry, gemeld en op 11 maart overleed de eerste landgenoot ten gevolge van het virus. Diezelfde dag kondigde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan dat er officieel sprake was van een pandemie. Nu, twee jaar na de diagnose bij de 55-jarige man uit Hubei, staat de teller op bijna 254 miljoen officiële besmettingen en 5,1 miljoen doden wereldwijd. 

De vraag blijft nog bestaan of patiënt nul wel echt de eerste was. Ook is het nog niet duidelijk waar en wanneer het coronavirus op mensen is overgesprongen. Wetenschappers vragen zich bovendien nog af of het virus van dier op mens ging of via de immens grote en drukke markt in Wuhan, of dat er toch een link zou zijn met een lab in de Chinese miljoenenstad, waaruit het virus zou zijn ontsnapt. Virologen achten de kans klein dat het mysterie van de uitbraak van de pandemie ooit nog wordt opgelost.